poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Sałatka tortelini z mandarynkami

Składniki

SKŁADNIKI SAŁATKI:
1 opakowanie pierożków suchych pierozków tortellini (ja kupuje zazwyczaj w Savi są dodatkowo kolorowe)
1 mała puszka groszku1 mała puszka mandarynek ok 314ml2 cebule dymki z zieloną częścią25 dag szynki gotowanejSKŁADNIKI SOSU:
4 łyzki majonezu
2-3 łyki soku z mandarynekpieprz, sól, curry,kilka listków sałaty zielonek



Przygotowanie

PRYGOTOWANIE SAŁATKI:
do garnka z wrącą wodą z dodatkiem vegety wrzucamy pierozki tortellini, należy je zagotować a nastepnie blanszować na małym gazie do miękkosci aby sie nie rozgotowały jak będą miękkie nalezy je odcedzić i przelać zimna wodą,
groszek należy odcedzićmandarynki odcedzić i pokroić w kostkę cebulę oddzielić od części zielonej, przedzielic na połowę i pokroić w pół talarkiszynkę pokroic na drobne paseczkiwszystkie składniki połączyć ze sobą delikatnie wymieszać, pryprawić do smaku sola i pieprzem,majonez połączyc z sokiem z mandarynek i pryprawa curry (z racji że bardo lubię dużą ilość sosu a także przyprawę curry zawsze przygotowuję jej wiekszą ilość ok 0.5 słoika majonezu kieleckiego łączę z sokiem ile zabierze żeby sos nie był za rzadki i dodaje ok 0.5 łyżeczki curry) tak przygotowana mieszanka zalewam sałatke przykrywam folia aluminiowa i zostawiam w lodówce na ok 1 godzinę żeby wszystkie składniki sę przegryzłyprzed podaniem mieszam ponownie na płaskim półmisku układam listki sałaty na listki sałaty rozkładam przygotowana sałatke i całośc posypuje obficie pkrojona zielona cebulką.sałatke mozna podawać jako dodatek do mięs a równie dobrze mozna jesc ją tylko chlebkiemPYCHOTA!

     fot: nutti

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz