niedziela, 29 kwietnia 2012

wołowina w zalewie piwnej

Składniki

mięso wołowe ok 500g
piwo 1 szt.
duża cebula
łyżka masła
łyżeczka cukru
mąka
koperek
pieprz i sól do smaku



Przygotowanie

potrzebujemy niewielkie kotleciki wołowe (nie ubijamy ich tylko kroimy na plastry nie grubsze jak 1cm) obtaczamy je w mące strzepując nadmiar mąki. Następnie wrzucamy na patelnię  i smażymy po 2 min.z każdej strony po czym wyjmujemy. Na czystą patelnię wrzucamy trochę masła i cebulę, blanszujemy ją dodając około płaskiej łyżeczki cukru. Gdy cebula jest gotowa dodajemy do niej nasze kotleciki i zalewamy  piwem ok 400ml ( tak aby zakryło kotleciki ) Teraz na małym ogniu czekamy aż piwo wyparuje i utworzy sie lekko gęstawy sos.
Przy tym uważamy żeby cebula się nie rozgotowała na miazgę .

Wyciągamy na talerz kotleciki i polewamy naszym sosem oraz posypujemy posiekaną pietruszką...... można  je podawać z sałatkami lub  tradycyjnie z ziemiakami
  


palce lizać

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz