Składniki
Przepis na 6-8 porcji (takich, jak na zdjęciu)
1-2 filety z kurczaka
20 g borowików suszonych (lub innych suszonych grzybów)
5 średnich ząbków czosnku
1 czerwona papryka
1 duża cebula
kostka drobiowa
2 liście laurowe
bazylia suszona (pół łyżeczki)
przyprawa do gyrosa (łyżeczka)
sok z cytryny (łyżeczka)
ostra papryka mielona (pół łyżeczki)
olej
4 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie
Marynata:
Do płaskiego naczynia (np głębszy talerz) wlać olej, tak, aby zakrywał dno warstwą ok pół centymeta (nie więcej). Wycisnąć do niego czosnek, wsypać pół łyżeczki bazylii, pół łyżeczki papryki mielonej i płaską łyżeczkę przyprawy do gyrosa. Dokładnie wymieszać.
Mięso pokroić w kosteczkę - 1/1cm i wymieszać z marynatą. Chłodzić w lodówce ok 2 godzin.
Gulasz:
Grzyby wypłukać, namoczyć, pokroić drobno. Następnie zagotować je w wodzie, w której były moczone (tak, aby było ok litr wody). Dodać kostkę drobiową, łyżeczkę soku z cytryny i liście laurowe. Gotować przez ok 30 minut.
Mięso wraz z marynatą włożyć do rondla o grubym i dość szerokim dnie (nie dodawać oleju, ponieważ jest już w marynacie ). Obsmażyć. Dodać cebulę i paprykę, pokrojone na ćwiartki i następnie na 'wiórki'. Kiedy papryka będzie średnio miękka, zalać wywarem z grzybów. Można dolać szklankę wody, by sosu wyszło więcej. Dusić ok 15 minut.
Zagęścić mąką.
Podawaćz ryżem.
Danie wbrew pozorom jest bardzo łatwe :)
Smacznego
P.S. Jeśli dodamy tylko 2 łyżki mąki, można podawać jako pyszną zupę
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz