sobota, 28 kwietnia 2012

Pieczony schab w sosie

Składniki


ok. 25 cm schabu z kością
4-5 ząbków czosnku
1 duzy liść laurowy
sól 
pieprz
1 płaska łyżeczka tymianku
1,5 szkl. wody
3-4 łyżki oleju rzepakowego
3 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej








Przygotowanie

czosnek obieramy i kroimy na połówki schab oddzielamy od kości (kość możemy wykorzystać np. na krupnik)  nacieramy go solą i pieprzem nie zdejmujemy ze schabu cienkiej wierzchniej warstwy tłuszczu nacinamy go na tłuszczu w kratkę nożem nakłówamy mięso od strony oddzielonej kości i wtykamy w dziury połówki ząbków czosnku schab obsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju mięso wkładamy do rękawa do pieczenia podlewamy olejem z patelni i 1/2 szkl. wody dodajemy liść laurowy i posypujemy tymiankiem pieczemy w 200 st C przez 1 h wyciągamy mięso i odstawiamy do wystudzenia

schab kroimy na porcje sos spod mięsa podgrzewamy i wlewamy przez sitko na patelnię jeśli sosu jest zbyt mało możemy go podlać np. bulionem z kostki zagęszczamy sos maką rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody mięso wkładamy do sosu i podgrzewamy na małym ogniu

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz