piątek, 27 kwietnia 2012

zapiekanka mięsna z cukinią

Składniki

60 dkg mielonego wieprzowego, 2 puszki pomidorów krojonych, 2 średnie cukinie( raczej zielone cienkie), 20 dkg sera żóltego w plastrach np. dziurdamer,2 ząbki czosnku



Przygotowanie

mięso mielone przyprawić wg.uznania i obsmażyć na patelni z odrobiną oleju, następnie przełożyć do żaroodpornego naczynia,dodać posiekany czosnek i pomidory z puszek,cukinię umyć, (nie obierać)i pokroić w plaserki ok 3 milimetrowe( nie tak cienkie by były przeźroczyste) i obsmażyć (zeszklić)  na patelni z odrobiną oleju z każdej strony. gotową cukinię ułożyć na mięsie na wierzchu natomiast ułożyć ser (można dodać różne rodzaje sera dla urozmaicenia smaku),wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapiekać ok 30 min. podawać od razu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz