niedziela, 15 kwietnia 2012

Konfitura truskawkowa- mój domowy sposób

Składniki

- 1 kg truskawek
- 750 g cukru



Przygotowanie

1. Truskawki myjemy i obrywamy ogonki.
2. Ok. 1/4 owoców rzogniatamy z 5-6 łyżkami cukru, przelewamy do garnka i podgrzewamy, doprowadzając do zagaotowania i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
3. Następnie wrzucamy całe truskawki, resztę cukru i gotujemy ok. 20 minut na bardzo małym ogniu. Oczywiście nie przykrywamy, bo woda musi odparowywać. Wyłączamy i studzimy.
4. Gdy konfitura ostygnie znów gotujemy ją na małym ogniu ok. 20 minut. Czynność tę powtarzamy ok. 6 razy. Można to sobie rozłożyć na 2 dni. Zależy to też od truskawek- niektóre odmiany mają mniej wody więc konfitura jest gęstrza po 3-4 podgrzewaniach.


5. Gotową konfiturę przekładamy do słoiczków wcześniej gotowanych (ok. 25 minut) we wrzątku (pokrywki można wrzucić na koniec). Można też sterylizować je w piecyku. Nakładjąc konfiturę należy ją zagotować, gorącą wkładać do przygotowanych słoiczków i szybko zakręcać. Gdyby przy nalewaniu pobrudziły się brzegi słoika należy je przetrzeć watką nasączoną spirytusem.
Gdyby po kilku godzinach słoiki się nie zamknęły można na konfiturę nalać odrobinę spirytusu, podpalić i szybko zakręcić.

S M A C Z N E G O !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz