czwartek, 5 kwietnia 2012

PiernikKtóryŻyjeMiesiąc

Składniki

1 szk. miodu
1 szk. cukru
3/4 szk. oleju
1/2 kg mąki
1 szk. mleka
5 jaj
3 łyzki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawa do piernika + mała płaska łyżeczka pieprzu czarnego zmielonego
szklanak bakalii (jakie kto lubi: orzechy, migdały, wórki kokosowe, rodzynki, skórki cytrusowe itp najlepirj wymieszac różne)



Przygotowanie

Zagrzać miód z cukrem, dodać przyprawy korzenne i pieprz dokładnei wymieszac. następnie dodac mąkę, bakalie, wlewamy tez mleko i olej. gdy masa wystygnie dodajemy utarte żółtka, kakao i proszek do pieczenie wcześniej wymieszany z odrobiną wody (ważne bo wtedy ciasto lepiej rośnie). Ubić biłaka i delikatnie połączyć z masą piernikową. Wlać do 2 (koniecznie!) podłużnych foremek i piec.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz