czwartek, 19 kwietnia 2012

Drożdżowe pierożki z serem i pieczarkami

Składniki



CIASTO:
    • 1 i 1/3 szkl. mleka
    • 4 i 2/3 szkl. mąki
    • 6 lyżek oleju
    • 4 dkg drożdży
    • szczypta soli

FARSZ:
    • ok.½ kg pieczarek
    • 25 dkg żółtego sera
    • 1 cebula
    • przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano

DODATKOWO:
    • olej do smażenia (ok.1 litr)



Przygotowanie

FARSZ:
Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę. Najpierw na oleju zeszklić cebulkę, po czym dodać pieczarki, posolić, smażyć na małym ogniu. Doprawić do smaku.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Gdy pieczarki będą juz dobre, przełożyć je do miseczki i do ciepłych dodać starkowany ser. Dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia.

CIASTO:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn urośnie, połączyć go z mąką i olejem, wyrobić ładne, gładkie ciasto. Doprawić solą do smaku.

Ciasto drożdżowe rozwałkować. W miedzyczasie rozgrzać w garnuszku lub na głębokiej patelni olej.
Z ciasta wykrawać szklanką kółeczka, na środek kłaść łyżeczkę farszu serowo-pieczarkowego i zlepiać w pierożki.
Smażyć na głębokim oleju aż nabiorą złotego koloru.

Smacznego !!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz