Składniki
CIASTO:
• 1 i 1/3 szkl. mleka
• 4 i 2/3 szkl. mąki
• 6 lyżek oleju
• 4 dkg drożdży
• szczypta soli
FARSZ:
• ok.½ kg pieczarek
• 25 dkg żółtego sera
• 1 cebula
• przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano
DODATKOWO:
• olej do smażenia (ok.1 litr)
Przygotowanie
FARSZ:
Cebulę i pieczarki pokroić w kosteczkę. Najpierw na oleju zeszklić cebulkę, po czym dodać pieczarki, posolić, smażyć na małym ogniu. Doprawić do smaku.
Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Gdy pieczarki będą juz dobre, przełożyć je do miseczki i do ciepłych dodać starkowany ser. Dokładnie wymieszać, odstawić do ostygnięcia.
CIASTO:
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Odstawić na chwilę w ciepłe miejsce. Gdy rozczyn urośnie, połączyć go z mąką i olejem, wyrobić ładne, gładkie ciasto. Doprawić solą do smaku.
Ciasto drożdżowe rozwałkować. W miedzyczasie rozgrzać w garnuszku lub na głębokiej patelni olej.
Z ciasta wykrawać szklanką kółeczka, na środek kłaść łyżeczkę farszu serowo-pieczarkowego i zlepiać w pierożki.
Smażyć na głębokim oleju aż nabiorą złotego koloru.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz