Składniki
Składniki na ciasto:
1,85 - 1,90 kg mąki pszennej
400 ml wody przegotowanej gorącej lub ciepłej
2 jaja
10 łyżek oleju
sól do smaku
Składniki na farsz:
1 kg (1,10 kg ze skórką) ziemniaków
550 - 600 g sera białego (najlepiej tłustego)
500 - 600 g cebuli
smalec lub olej do usmażenia cebuli
sól
pieprz
Opis: tradycyjna polska potrawa, której nie trzeba opisywać
Ilość: jeśli wykrawamy krążki o średnicy 9 cm i nakładamy czubatą łyżeczkę, to wyjdzie nam 88 sztuk
Pochodzenie: mój przepis
Przygotowanie
Przygotowanie farszu:
Ziemniaki obrać. Ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Wrzucić do większego naczynia i podusić je tak jakby na puree. Dodać pokruszony ser biały i wymieszać, a następnie wyrobić na jednolitą masę ręcznie. Pokroić cebulę w kostkę i usmażyć na tłuszczu na lekko chrupiąco i tym samym lekko przypiec . Dodać do farszu wraz z tłuszczem. Wymieszać łyżką. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem (ma być lekko słone bez przesady i dosyć pieprzne bez przesady). Ponownie ręcznie wyrobić, aby wszystko się połączyło, a smaki przesiąknęły cały farsz.
Przygotowanie ciasta:
Do dużej miski dodać wszystkie składnikii wymieszać je, aby się połączyły. Gdy już tak jakby się wszystko zlepiło, dla wygody możemy nasza kulkę przenieśc na stół/stolnicę i wyrabiać, az powstanie jednolita masa ciasta. Gdy jest za rzadkie, można dodać po odrobinie mąki, a gdy jest za gęste, wody. Urwać kawałek ciasta, a resztę przykryć szmatką bawełnianą. Nasz kawałek rozwałkować, ale nie za cienko, bo ciasto będzie się rwać lub przyklejać do późniejszej płaszczyzny, na którą będziemy kłąść pierogi. Wykrawać krążki ze szklanki, bądź za pomocą pierogownicy (ja własnie robię to pierogownicą o średnicy 9 cm). Na środek ciasta nakładać po 1. bardzo czubatej łyżeczce, złożyć na pół i zlepiać brzegi. Pierogi nakładać w odstępie od siebie na jakąś powierzchnię, grubo posypaną mąką, przykrywając je również szmatką bawełnianą, aby się nie zeschły. Po zlepieniu wszystkich pierogów, zagotować wodę z solą i na gotująca się, wrzucać pierogi i gotować do miękkości ciasta. Wyjmować i podawać z tłuszczem i cebulą usmażoną, ze skwarkami bądź śmietaną. Jeśli jest ich za dużo, resztę zawsze można zamrozić - (jeśli nie znamy sposobu mrożenia pierogów, lepiej upewnić się jak to zrobić, ponieważ źle zamrożone, mogą się zmarnować).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz