czwartek, 24 listopada 2011

Babka barwna wg Haliny

Składniki


2 czubate szklanki mąki
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka wody
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl oleju
zapach waniliowy
2 łyżki kakao
1 kisiel cytrynowy
1 kisiel truskawkowy




Przygotowanie

1. Żółtka oddzielić od białek.Następnie żółtka utrzeć z cukrem (do ucierania można użyć miksera−będzie pulchniejsze) a białka ubić na sztywną pianę.

2. Ucierając dodawać po 1 łyżce oleju,wody i mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia.Na końcu dodać zapach waniliowy i pianę z białek.Dokładnie wymieszać.

3. Ciasto podzielić na 3 równe części.Do jednej dodać kisiel cytrynowy,do drugiej−kisiel truskawkowy,a do trzeciej−kakao.Każdą część dobrze wymieszać.

4. Tłuszczem wysmarować foremkę do babek i posypać bułką tartą.Wlać do foremki ciasto brązowe,następnie żółte a na końcu czerwone.Piec w temperaturze 180 stopni C ok.60 minut.

5. Po ostygnięciu babkę posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.


  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz