poniedziałek, 7 listopada 2011

Tort Orzechowy Ewa

Składniki

Skladniki na ciasto:

12 jajek
300g cukru
300g zmielonch orzechow
5 pelnych lyzek bulki tartej
starta skorka z jednej cytryny
1 lyzka soku z cytryny
opakowanie cukru waniliowego
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia


Masa z zoltek:

4 zoltka
25 dag cukru pudru
kostke masla lub dobrej margaryny(25dag)
olejek waniliowy
1 kieliszek rum do smaku

bita smietana 30%- 500ml - ubic z 2 lyzkami cukru pudru





Przygotowanie

ciasto orzechowe:

Zoltka utrzec z cukrem i cukrem waniliowym, az do uzyskania puszystej masy, po czym dodac zmielone orzechy wymieszane z bulka tarta i proszkiem do pieczenia. Ostroznie polaczyc z ubita piana z 12 bialek. Wlac do wysmarowanej tluszczem i posypana bulka tarta formy. Tortownica srednicy 31 cm. Piec godzine w temp. 175C.

Chlodne ciasto orzechowe przekroic i wyjda nam 2 krazki.
Pierwszy krazek smarujemy 1/2 masy kawowowej
a na ta mase smarujemy 1/2 ubitej smietany, przykrywamy drugim krazkiem i smarujemy pozostala mase kawowa i pokrwyamy gore i boki tortu pozostala bita smietana. Mozna posypac zmielonymi orzechami lub kokosem.

Masa:
Zoltka utrzec z cukrem pudrem na pulchna mase. Maslo utrzec bardzo starannie trzepacaka rozgowa, polaczyc z zoltkami dodac rumu lub 10 dkg migdalow obranych , zarumienionych i zmielonych. Do masy tej mozna dodac zimny napar z kawy z mala iloscia wody lub (syrop kawowy),rozgrzana czekolada,kakao zagotowane z 4-5 lyzkami wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz