poniedziałek, 14 listopada 2011

Lasagne łatwa i szybka

Składniki

Porcja dla około 4 bardzo głodnych osób.


* opakowanie makaronu lasagne (500g.)


* 0,5 kg. mięsa mielonego z drobiu


* 1 szt. papryki czerownej


* 2 duże cebule


* kawałek pora


* 1 puszka kukurydzy


* 5 ząbków czosnku


* oliwa z oliwek


* ser zółty w plasterkach ok. 10 plasterków


* śmietana 18% 200ml.


* sól, pieprz, naturalna wegeta, sól czosnkowa


* sos pomidorowy z kawałkami pomidorów 500ml.







Przygotowanie

Cebulę, por i czosnek kroimy według uznania. Podsmażamy na małej ilości oliwy z oliwek.

Dodajemy mięso, przyprawy.

Gdy mięso będzie już dobre dodajemy sos pomidorowy, kukurydzę i pokrojoną w kostkę paprykę.

Płaty lasagne układamy w naczyniu żaroodpornym zaczynając od warstwy makaronu( na spodzie rozsmarowujemy trochę oliwy z oliwek), następnie sos, płaty,sos... Na każdą warstwę makaronu można dodać ser żółty jednak ja dodałam na co drugą.

Ostatnią  warstwę ( ilość warstw makaronu zależy od tego jak wysokie mamy naczynie i jak grubo/cienko rozsmarowaliśmy mięsno-warzywny farsz) makaronu pokrywam resztkami sosu wymieszanego ze śmietaną i pokrojonym w kostkę serem.

Zapiekam w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. na termoobiegu przez 45-60min.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz