wtorek, 22 listopada 2011

Karkówka według przepisu Uretana

Składniki

 
50 - 60 dag karkówki ( 4 dość grube plastry)
2-3 cebule
parę suszonych grzybków wcześniej namoczonych
ok.2/3 szklanki czerwonego wina
kostka rosołowa
sół, pieprz
łyżka mąki + zimna woda do rozprowadzenia
olej do smażenia mięsa
1 łyżka masła do zrumienienia cebuli



Przygotowanie

Podany poniżej sposób wykonania jest cytatem wypowiedzi Uretana na forum WŻ-a.
   

"Obsmaż rozbitą krótko na oliwie, wyjmij, dodaj łyżkę masła, 2 - 3 posiekane cebule, zrumień je lekko, dołóż kilka wymoczonych grzybów suszonych, włóż bitki spowrotem, podlej lekko wodą (lepiej czerwonym winem), posól albo wrzuć kostkę rosołową, solidnie popieprz, zmniejsz ogień, przykryj pokrywką. Po 30 min obróć bitki, zamieszaj, ewentualnie podlej wodą. Po dalszych 30 min sprawdź czy miękki. Gdyby sos był za rzadki wlej łyżeczkę mąki rozprowadzoną w 3 łyżkach zimnej wody i zagotuj. dopraw."

 

Tak przygotowana karkówka jest rewelacyjna w smaku, aromatyczna a sos...palce lizać....:)))

Pozwoliłam sobie na umieszczenie tego przepisu, którego Uretan niestety nie umieścił w swoich zbiorach. 

Mam nadzieję, że nie postępuję wbrew woli Autora (*) ...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz