środa, 9 listopada 2011

Matjasy w sosie jogurtowo - majonezowym

Składniki

5 płatów śledziowych matjasy
2 cebule średnie
1 jabłko
3 ogórki kiszone
2 jogurty naturalne małe albo 1 duży
Pół majonezu babuni (mały)
pieprz
pietruszka świeża albo suszona



Przygotowanie

Najpierw śledzie moczymy na cała noc, żeby nie były za słone, później dodajemy pieprz świeżo zmielony albo normalny i odstawiamy do lodówki na 2 godz.
Jabłko i ogórki kroimy w kosteczkę.
Cebulę kroimy w kosteczkę, zalewamy wrzątkiem i parzymy, aby zmiękła. Gdy ostygnie, mieszamy ją z ogókiem i jabłkiem.
W misce mieszamy jogurt i majonez.
Wszystko dodajemy do śledzików i mieszamy.
Dajemy na 2 godz. do lodówki, aby się wszystko przegryzło.

Życzę smacznego.


 






Na ostatnim zdjęciu matjasy z dodatkiem cebuli (nie parzona) i papryki konserwowej.
Pół majonezu i 1 jogurt.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz