środa, 9 listopada 2011

Drożdżowa babka z rodzynkami

Składniki

- 500 g mąki pszennej,
- 50 g świeżych drożdży,
- 500 ml mleka,
- 4 jajka,
- 16 g cukru waniliowego,
- 120 g cukru,
- 60 g masła,
- szczypta soli,
- garść rodzynków i suszonej żurawiny (ok. 100g),
- masło i bułka tarta do posmarowania formy,

 do dekoracji:
- 50 g cukru pudru,
- sok z połowy cytryny,
- łyżka ciepłej wody,
- płatki migdałów (ok. 50g)



Przygotowanie

Rozpływająca się w ustach babka z cudną wyczuwalną obecnością drożdży. Przygotowanie jej to niemal ceremoniał, a oczekiwanie na urośnięcie ciasta - rozkoszny moment niepewności. Efekt jest nie tyle zadowalający, co powalający
z nóg swą prostotą i wykwintnością jednocześnie.

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Robimy w niej dołek, do którego kruszymy drożdże. Zasypujemy je łyżką cukru i zalewamy podgrzanym, lecz nie gorącym mlekiem (125 l). Dołek zasypujemy mąką i czekamy kilka minut, aż mąka zacznie "pękać", a drożdże zaczną "działać".
Rodzynki i żurawinę zalewamy gorącą wodą, odsączamy po 10 minutach. Jajka ucieramy w oddzielnej misce z cukrem waniliowym, szczyptą soli i pozostałym cukrem do "białości" (kilka minut). Taką miksturę dodajemy do miski z mąką i drożdżami. Wyrabiamy ciasto tak, aby dostało się do niego jak najwięcej powietrza (ok. 15 - 20 minut).  Stopniowo dodajemy roztopione masło i pozostałą ilość ciepłego mleka oraz rodzynki i żurawinę. Ciasto po wyrobieniu powinno bez problemu odchodzić od ręki. Formujemy kulę z ciasta, przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy ją do ciepłego miejsca (np. rozgrzanego do 30 stopni piekarnika) na 25 minut. Po tym czasie przekładamy ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy do babki z kominem i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut. Babkę przewracamy na talerz. Przygotowujemy lukier: do cukru pudru dodajemy powoli sok z cytryny i wodę, cały czas mieszając (20 minut). Polewamy nim lekko przestudzoną babkę. Wierzch posypujemy pozostałymi rodzynkami i migdałami.

Smacznego!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz