sobota, 26 listopada 2011

Ostre smażone ziemniaczki z papryką i pomidorem kasiuli

Składniki

ok. 1 kg ziemniaków (najlepiej młodych i małych)
1 kostka rosołowa
szczypta cukru


1 papryczka chilli
papryka ostra
papryka słodka
bazylia
vegeta
ok. 5 łyżek dobrego masła
3 duże pomidory






Przygotowanie

Obrane i umyte ziemniaki gotujemy w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej i cukru. Odcedzamy i jeszcze ciepłe obtaczamy w przyprawach: w bardzo drobno posiekanej papryczce chilli, ostrej i słodkiej papryce, bazyli i vegecie.  Następnie dodajemy masło (najprościej, przykryć garnek pokrywką i kilka razy delikatnie potrząsnąć, tak by ziemniaczki były z każdej strony obtoczone w przyprawach):

Ziemniaki przekładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy ok 15 - 20 min, następnie dodajemy drobno posiekane pomidory, smażymy ok 5 min:


Takie ziemniaki są przepyszne. Danie proste, tanie i nie banalne, polecam.

Dodaję sporo ostrej papryki, żeby ziemniaki nabrały "charakteru".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz