poniedziałek, 14 listopada 2011

Dżem z czarnej porzeczki

Składniki

1 kg czarnej porzeczki


2 niepełne szklanki cukru


pół szkalnki wody


opakowanie specjalnej żelatyny do dżemów lub konfitur fix





Przygotowanie

Porzeczki dokładnie umyc i poprzebierać. Do średniego garnka wsypać porzeczki, cukier, wodę i żelatyne. Gotujemy ok. 10 minut na średnim  ogniu cały czas ugniatając łyżeczką. Kiedy pojawi się piana zmniejszamy ogień i intensywnie mieszamy. Dżem musi być gęsty i słodki. Jeżeli nie jest słodki możemy dosłodzić do smaku. Następnie wkładamy do słoiczków i mocno zakręcamy. Wstawiamy na kilka minut do wrzącej wody by się zawekowały. Wyjmujemy i układamy tak , by nakrętki od słoiczków stały na ściereczce. Kiedy nasz dżem ostygnie można degustować lub chować w ustalone wcześniej miejcse.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz