wtorek, 22 listopada 2011

Piernik japoński nie tylko na święta - Nostra

Składniki

                składniki na ciasto

-->2 szklanki mąki
-->1 łyżeczka proszku do pieczenia
-->1 łyżeczka sody
-->1 łyżka cynamonu
-->1 łyżka przyprawy do piernika
-->3 łyżki maku
-->1 łyżka kakao

-->4 jaja
-->1 szklanka cukru
-->1 i 1/3 szklanki oleju
-->4 łyżki roztopionego i przestudzonego miodu


                              plus niezbędne
                 dodatki decydujące o smaku  :
         
-->4 kwaśne jabłka pokrojone w kostkę /obowiązkowo /
  
-->4 połamane herbatniczki petitki
-->0,5 op. fig pokrojonych , ale nie za drobno
-->6 sztuk śliwek suszonych, raczej nie wędzonych
-->po garstce ,
rozdrobnione :orzechy włoskie,laskowe, rodzynki, kandyzowane skórki, wiśnie, migdały - co kto lubi. My lubimy wszystko, więc ja dodaje wszystkiego po trochu...

                na polewę aromatyczną 

-  1 kostka margaryny
-  1 szkalnka cukru
-  3 łyżki wody
-  3 łyżki kakao
-  1/2 aromatu najlepiej
rumowy lub arakowy
 ... wszystkie składniki zagotowac 3 min.a kiedy cukier się rozpuści i polewa będzie lśniąca zestawiamy z ognia; ciasto polewamy nieco przestygłą polewą...

                                 lub

                biały lukier aromatyczny 

-  1 białko
-  200 g cukru pudru
-  kilka kropelek aromatu najlepiej
rumowego, lub arakowaego
...białko ubijamy mikserem, kiedy jest dość sztywne dosypujemy partiami cukier a na końcu aromat; lukier wymaga przeschnięcia w suchym miejscu...
     


                   
   A tak wygląda już wyschnięty biały lukier na pierniku.



Przygotowanie

  Dobrze mieć w zanadrzu przepis na ciasto, które rodzina bardzo lubi, ale...które robi się rzadko - po to, aby podkreślić wagę uroczystości. W naszej rodzinie takim ciastem jest ten oto piernik japoński, na który przepis moja mama dostała od swojej...Zapewne podobne przepisy krążą gdzieś po necie, ale ja zamieszczam swój, jako wyjątkowy dla nas. Może będzie wyjątkowy również dla Ciebie?Byłoby mi bardzo miło, zwłaszcza, że ciasto robi się bardzo prosto i zawsze wychodzi...
                         

                   najpierw przygotowania  :

1- bakalie, śliwki suszone, rozdrabniamy na kawałeczki nie większe niż 0,5 cm
2-  figi i petitki rozdrabniamy na nieco większe kawałki

..możemy to robić pijąc kawkę z przyjaciółką...
3-  jabłka kroimy w drobną kostkę
 
 
4-  siedem pierwszych składników /od mąki do kakao/  mieszamy na sucho w misce               

                 ..przygotowania skończone?..no to...
             WŁĄCZAMY PIEKARNIK NA 180 ST C
 
                         ...i robimy ciasto

 *   W dużej misce ubijamy jaja i dodajemy cukier.
 *  Kiedy cukier się rozpuści dalej ubijając dodajemy na przemian   mąkę z dodatkami i olej oraz miód.

 
 *  Po dokładnym zmiksowaniu składników dodajemy jabłka, bakalie oraz petitki / najlepiej wymieszać lyżką, ponieważ masa jest bardzo gęsta/
 
  ...tak wygląda z bliska..
 * Ciasto wylać na blachę wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180oC. W piekarniku z termoobiegiem czas pieczenia może być krótszy o ok.5 min., możesz tez nieco zmniejszyć temperaturę do 160-170 st C .Ciasto ma być błyszczące i odstawać od blachy.
    

Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, aby stygł w temperaturze pokojowej..a raczej kuchennej. 
   Ja podzieliłam ciasto na 2 blachy...

           ... bo ciast robimy sporo na Świeta a miło jest wręczyć przyjaciołom blaszkę / choćby małą/, własnoręcznie upieczonego ciasta...

 * pierniczek polewamy polewą lub smarujemy lukrem i dekorujemy wg własnego gustu...
 
 Jedno z ciast-choineczkę- oblałam polewą z dodatkiem olejku arakowego, zaś drugie -lukrem rumowym.

 Życze dobrej zabawy przy pieczeniu tego ciasta .

                                                  
SMACZNEGO !!!
            ...a jutro / w zasadziej dzisiaj / wystawie przepis na przepyszne Profitrolki Urszulańskie z kremem budyniowym !                              Zapraszam!
                               

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz