piątek, 11 listopada 2011

Ogórki SZOK niekoniecznie na zimę

Składniki

4 kg ogórków
8 płaskich łyżek soli
4 główki czosnku
16 łyżek oleju
5 łyżeczek chili
3 szklanki octu
1,5 kg cukru



Przygotowanie

Ogórki ( mogą być te nienaładniejsze pomarszczone) pokroic na plastry 2-3 cm
posypac 8 łyłkami soli i zpokrojonym drobno czosnkiem. Wymieszaći odstawić na 8-12 godzin (najlepiej na noc)
Zagotowac olej i wylać na ogórki, dodać chli rozpuszczone w malutkiej ilości wody,
Zagotować ocet z cukrem  i wymieszać z ogórkami (gorący).
Po kolejnych 12 godzinach przekładac d słoików.
Nie pasteryzować,nie popsują się .
Ogórki sprawdzone ,świetne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz