środa, 9 listopada 2011

Sos do łososia wędzonego na zimno

Składniki

jogurt naturalny Danon (średni kubeczek)


majonez napoleoński (2 czubate łyżeczki)


miód lejący gryczany (1 - 1,5 łyżeczki)


koperek suszony (3 szczypty)


sól (1 szczypta)


pieprz


 





Przygotowanie

Generalnie - wszystko razem wymieszać ;)

Uwaga:

Najpierw nałożyć do naczynia majonez i rozbełtać widelcem, dopiero potem dodawać resztę składników. W odwrotnej kolejności w sosie będą pływać grudki majonezu. Powinna być konsystencja lekko płynna. Sos przelać do sosjerki i podawać z łososiem wędzonym na zimno  - zrobionym jak poniżej.

Łososia wędzonego na zimno (półtuszę przednią część a nie ogonową) przekroić na pół wzdłuż kręgosłupa,  oddzielić od skóry i wyjąć ewentualne ości. Pokroić w cienkie paseczki i ułożyć na talerzu - smakuje o niebo lepiej niż plastrowany pakowany próżniowo ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz