środa, 16 listopada 2011

Chleb z otrębami i ziarnami

Składniki

Na jeden chleb (keksówka 30 cm):

2 szklanki letniej wody + 2 łyżki wody


3 szklanki mąki pszennej


50 g drożdży


0,5 szklanki otrębów pszennych


0,5 szklanki otrębów żytnich


1 płaska łyżka soli


1 łyżeczka cukru

Opcjonalnie:


3 łyżki ziaren słonecznika


3 łyżki pestek dyni


3 łyżki siemienia lnianego 



*1 szklanka = 250ml



Przygotowanie

Drożdże rozpuszczamy w dwóch łyżkach ciepłej wody i dodajemy łyżeczkę cukru. Odstawiamy do podrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy otręby i sól. Mieszamy. Dodajemy ziarna (trochę zostawiamy do posypania wierzchu) i 2 szklanki letniej wody. Mieszamy na jednolitą masę. Dodajemy drożdże i ponownie mieszamy. Całość wylewamy do wysmarowanej i wysypanej otrębami keksówki. Wierzch chlebka skrapiamy wodą i posypujemy ziarenkami. Wstawiamy do zimnego piekarnika i nastawiamy na 175 stopni z termoobiegiem. Pieczemy ok. 1 godz. od czasu gdy piekarnik osiągnię tę właśnie temperaturę. Na dół piekarnika można wstawić naczynie z wodą. Po upieczeniu chleb wykładamy na kratkę do ostygnięcia. 

Smacznego! Duża ilość ziaren dobrze komponują się z tego rodzaju chlebem. Chleb świetnie smakuje następnego dnia. Należy go przechowywać owiniętego ściereczką.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz