piątek, 18 listopada 2011

Sos śmietanowo-pieczarkowy

Składniki


30 dgk   mielonego (najlepiej od szynki)
30 dkg   pieczarek
20  dkg boczku wędzonego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
0,5 L śmietany słodkiej
tarty parmezan 40 g lub coś podobnego ( jest taki po 2.5 ser włoski atrty)
pieprz , najlepiej swiezo mielony
makaron pene lub tagiatelle
oliva
zielona pietruszka




Przygotowanie

CZAS PRZYGOTOWANIA OK 35 MIN PORCJA 4-6 OSÓB

Boczek pokroić w drobne paseczki, wrzucić na patelnę na rozgrzany olej , smażyć ok 3 min, dodac mielone.Rozgnieść je widelcem by nie było grudek,  bardzo lekko posolić ( boszek jest słony) dodać sporo pieprzu, Do mieśa dodać po 4 min cebulę drobno pokrojoną , oraz wprzeciśniety czosnek. smarzyć ok 15 min. Pieczarki obrać oczyścić pokroic drono, podsmażyć na osobnej patelni. Pod koniec smażenia mięsa dodać śmietanę oraz pieczarki , posypac wszystko serem tartym, próżyć ok 3 min, Całość zmieszać z makaronem , posypać pietruszką . . .
Wysmienite . . .  poezja smaku i aromatu z lekka nutką dekadencji. . .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz