Składniki
30 dgk mielonego (najlepiej od szynki)
30 dkg pieczarek
20 dkg boczku wędzonego
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
0,5 L śmietany słodkiej
tarty parmezan 40 g lub coś podobnego ( jest taki po 2.5 ser włoski atrty)
pieprz , najlepiej swiezo mielony
makaron pene lub tagiatelle
oliva
zielona pietruszka
Przygotowanie
CZAS PRZYGOTOWANIA OK 35 MIN PORCJA 4-6 OSÓB
Boczek pokroić w drobne paseczki, wrzucić na patelnę na rozgrzany olej , smażyć ok 3 min, dodac mielone.Rozgnieść je widelcem by nie było grudek, bardzo lekko posolić ( boszek jest słony) dodać sporo pieprzu, Do mieśa dodać po 4 min cebulę drobno pokrojoną , oraz wprzeciśniety czosnek. smarzyć ok 15 min. Pieczarki obrać oczyścić pokroic drono, podsmażyć na osobnej patelni. Pod koniec smażenia mięsa dodać śmietanę oraz pieczarki , posypac wszystko serem tartym, próżyć ok 3 min, Całość zmieszać z makaronem , posypać pietruszką . . .
Wysmienite . . . poezja smaku i aromatu z lekka nutką dekadencji. . .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz