poniedziałek, 14 listopada 2011

Ratatouille - Ratatuj

Składniki

1 bakłażan,
2 cukinie,
500g pomidorów,
oliwa z oliwek,
2 zielone papryki,
2 duże cebule,
4 ząbki czosnku,
0,5 łyżeczki tymianku,
pół pęczka pietruszki,
pół pęczka bazylii,
sól,
pieprz



Przygotowanie

Bakłażana kroimy w kostkę, posypujemy solą, a następnie przekładamy na cedzak i pozostawiamy, by wypuścił gorzki sok. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w ćwiartki. W rondlu rozgrzewamy oliwę, na której podsmażamy pokrojoną w plastry cebulę oraz paprykę pokrojoną w paski. Po 5 minutach dodajemy bakłażana, pokrojoną w plastry cukinię, pomidory, zmiażdżony czosnek i wszystkie przyprawy. Dusimy do miękkości.






Przepis mam z jakiejś ulotki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz