wtorek, 29 listopada 2011

Sernik tradycyjny z owocami kandyzowanymi i rodzynkami.

Składniki

CIASTO:


1 1/4 szklanki mąki pszennej,


100 g masła,


2 żółtka,


5 łyżek cukru,


szczypta soli,



MASA SEROWA:


1 1/3 szklanki cukru,


750 g sera (najlepiej już gotowego w wiadereczku),


150 g masła,


100 g rodzynków,


6 jajek,


3 płaskie łyżki kaszy manny,


2 łyżki cukru pudru,


skórka pomarańczowa,



PONADTO:


1 jajko,


owoce kandyzowane,






Przygotowanie

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO KRUCHE:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto.

2. Ciasto wyłożyć do formy i lekko podpiec.

MASA SEROWA:

1. Masło utrzeć, wymieszać z serem.

2. Dodać żółtka utarte z cukrem, kaszę, rodzynki, skórkę pomarańczową i wymieszać.

3. Z białek ubić sztywną pianę z cukrem pudrem, połączyć z masą.

WYKONANIE:

1. Masę wyłożyć na ciasto. Posmarować rozkłóconym jajkiem.

2. Piec około 40 minut w temp. 180*C.

3. Posypać owocami kandyzowanymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz