wtorek, 27 marca 2012

Capuccino

Składniki

Biszkopt:
4 jaja
szklanka cukru
4 łyżki oliwy
szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
1/2 margaryny
2 żółtka + 1 jajko
2 łyżki żelatyny
1 szklanka mleka w proszku
1/2 szkl. cukru
2 serki homogenizowane waniliowe
spirytus (w zależności od upodobań)
opakowanie kawy capuccino


2 paczki biszkoptów okrągłych

Polewa:
3 łyżki mleka
płaska łyżka kakao
3/4 szkl. cukru
1/2 kostki masła



Przygotowanie

Upiec cienki biszkopt. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka, mąkę, oliwę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać, wlać do blaszki (ja piekę w blaszce o wymiarach 21x32) wyłożonej papierem do pieczenia i upiec.
Jeżeli ktoś ma swój wypróbowany przepis na biszkopt, to może go zrobić po swojemu.


Rozpuścić kawę w 2.5 szkl. gorącej wody

Ubić na parze 2 zółtka + 1 jajko z cukrem

Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody

Masło utrzeć, do masła dodawać naprzemian serki homogenizowane z mlekiem w proszku. Następnie dodawać po trochu ubite na parze żółtka i cały czas miksować. Do żelatyny dodać 1/4 szkl. gorącej wody i rozpuścić, wystudzić ją, cały czas mieszając, żeby nie zastygła i wlewać po trochu do masy cały czas miksując. Na końcu dodać spirytusu, miksować 
Spirytus daje bardzo dobry smak masie, więc proponuję go dodać, chociaż troszkę 
Uwaga: żelatyna ani żółtka ubite na parze nie powinny być gorące ani ciepłe bo masa może się zważyć. Powinny być wystudzone

Na biszkopt wyłożyć połowę masy, na to układać namoczone w kawie biszkopty. Na ułożone biszkopty wyłożyć drugą połowę masy i znowu warstwa biszkoptów namoczonych w kawie
Masa dość szybko gęstnieje więc należy ją nakładać w miarę szybko bo potem trochę trudniej jest ją rozsmarować
Ciasto postawić w chłodnym miejscu

Przygotować polewę: wszystkie składniki podgrzać do rozpuszczenia, ale nie gotować. Mieszać, aż polewa będzie "gładka"
Polać ciasto

SMACZNEGO, CIASTO JEST NAPRAWDĘ PYSZNE!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz