Składniki
większe opakowanie szpinaku w liściach (Bonduelle np 700 g)
4 ząbki czosnku
pół szklanki mleka
1/3 kostki masła
sól
gałka muszkatołowa
olej kujawski
opcjonalnie starty parmezan
Przygotowanie
Szpinak rozmrażamy i odciskamy ze zbędnej ilości wody. Czosnek drobno siekamy. W garnku rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy leciutko czosnek. Uważamy aby się nie przypalił. Wkładamy do garnka szpinak i tak gotujemy, raz poraz mieszając. Następnie dodajemy masło i mleko. Mieszamy. Przyprawiamy do smaku solą i szczyptą gałki muszkatołowej. Niektórzy posypują startym parmezanem. Podajemy z jajkiem sadzonym i ziemniakami puree. Doskonale pasuje również do ryby oraz makaronu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz