wtorek, 13 marca 2012

Mazurek z szybką masą kajmakową

Składniki

Ciasto:
2 szkl. mąki krupczatki
1/2 szkl. cukru
20 dag margaryny
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Masa:

1 kostka margaryny
3 łyżki wody
1 szkl. cukru
2 szkl. mleka w proszku


Dodatkowo:

bakalie (rodzynki, migdały, orzechy)



Przygotowanie

Ciasto:

Wszystkie składniki posiekać, zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce (15-30 min). Wyłożyć na blachę. Można rozwałkować. Na brzegach blachy ciasta powinno być wyżej (można zrobić wałeczek z ciasta i wykleić nim brzegi).
Piec w temp. 180 st. przez ok. 20 min (do zrumienienia).


Masa:

Margarynę rozpuścić z wodą i cukrem. Gotować przez kilka minut. NIe przerywając gotowania dodać mleko w proszku i energicznie wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na ciasto.


Udekorować bakaliami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz