sobota, 10 marca 2012

Strucle mojej mamy

Składniki

ok. 1 kg maki
10 dag drozdzy
4 jajka
4 lyzki smietany
1 margaryna [lub maslo]
6 lyzek cukru [ jesli nadzienie bedzie inne niz makowe to wiecej ok 10 lyzek]



Przygotowanie

Szklanke maki wymieszac z drozdzami, tak by staly sie sypkie.
Do tego dodac pozostale skladniki. Maslo rozpuszczone.
Ugniatac, az ciasto bedzie mialo jednolita mase.
Podzielic ciasto na 4 czesci. Rozwalkowac prostokaty, smarowac farszem i zwijac. Nastepnie przelozyc do blaszki i zostawic na ok 15 minut [jesli mamy wiecej czasu moze byc nawet 30].

Nadziewac mozna masa makowa, serem bialym - oto propozycje.
Ser wymieszac z cukrem pudrem i gotowe
Ser wymieszac z jajkiem i gotowe
Ser wymieszac z lyzka budyniu waniliowego

Nadzienie orzechowe:
Ubic na  sztywno 2 bialka, dodac 2 -3 lyzek cukru pudru, wymieszac. Na koncu dodac zmielone orzechy. Mozna zrobic orzechowy mix.

Nadzienie jablkowe:
Z ok 4 jablek - ucieramy jabluszka, w rondelku dusimy chwile, dodajemy cynamon. Jesli sa malo kwasne dodac na koncu sok z cytryny. Jesli za bardzo kwasne, dodac cukier do smaku :)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz