niedziela, 4 marca 2012

Zupa morelowa na upalne dni

Składniki

1/2 kg dojrzałych moreli lub 1/4 kg suszonych
2 duże jabłka
1/8 l kwaśnej śmietany
1 łyżka mąki
4-6 łyzeczek cukru
ew.sok z cytryny



Przygotowanie

Jeżeli gotujemy z moreli suszonych, należy je namoczyc ze 4 godz. wczesniej w letniej wodzie. Jabłka z morelami gotujemy  w 1 l. wody aż będą miękkie.Można zmiksować po ugotowaniu. Śmietanę rozmieszać z mąką , rozprowadzić ciepłą zupą i wlać do garnka. Doprawić wg własnego smaku cukrem i sokiem z cytryny.Najlepsza jest ta zupka ostudzona ....w upalne dni...mniam!
Polecam teraz, gdy są juz nasze polskie morele w sprzedazy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz