sobota, 3 marca 2012

Ryż ze szpinakiem i migdałami

Składniki

ryżu 200 g (w ostateczności makaron)
szpinak (1 opakowanie mrożonego)
garść posiekanych migdałów (moga być orzechy włoskie)
twaróg 100g
2 cebule
4 ząbki czosnku
ostra papryka
słodka papryka
bazylia
sół, pieprz
olej



Przygotowanie

Szpinak należy rozmrozić (choć można rozdrobniony, zamarznięty też wrzucić na patelnię dla oszczedzenia czasu). 

Czosnek posiekać (niekoniecznie drobno), cebulę obrać i pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię z olejem  wrzucić posiekane migdały i chwilę je przypiekać do uzyskania ciemnego koloru. Uważać aby nie spalić ich za bardzo. Orzechy można następnie sciągnąć i na ich miejsce wrzucić posiekany czosnek i paprykę ostrą (ile kto lubi). Należy w tym przypadku pamietać o tym aby płomień nie był za duży oraz, że czosnek szybko sie przypala i goszchnieje. Czosnek powinien nieznacznie zbrązowieć i możemy dodać cebuli i następnie ją posolić. Ryż zagotować wg przyjętych standardów. Gdy cebula nabierze miękkości i się zarumieni można dodać bazylię, słodką paprykę jeszcze chwile potem smażać po czym dodać należy szpinak. Chwilę smażymy pod przykryciem. Na tależach możemy juz przyszykować ugotowany ryż, na który nakładamy usmażony szpinak. Na koniec posypujemy całość migdałami i twarogiem.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz