sobota, 31 marca 2012

Sis borek

Składniki

Do ciasta:
- 5,5 szkl maki
- 2 jaja
-szkl wody
- mala lyzeczka soli

Do nadzienia:
- 250 gr miesa mielonego
- 2 lyz oleju
- cebula, pietruszka zielenina, sol, pieprz

Do gotowania:
- 1,5 kg jogurtu naturalnego
- 4 szkl wody
- 5 lyz oleju
- jajo sol

Do polania:
- 500 gr jogurtu wymieszanego z czosnkiem
- 2 lyz masla, mieta, czerwona papryka przyprawy




Przygotowanie

Skladniki ciasta polaczyc i odstawic na 2 godz.
Nastepnie rozwalkowac i wycinac krazki jak do pierogow.

Mieso podsmazyc na oleju razem z posiekana cebulka, zdjac z ognia dodac zielenine posiekana i przyprawic.
Nadziac pierozki i dokladnie posklejac.

Jogurt z reszta skladnikow " do gotowania" podgrzac wrzucic pierozki i gotowac ok 20 min.

Wylozyc pierozki na talerzyki polac przygotowanym jogurtem z czosnkiem, oraz na sam wierzch polac sosem ( podsmazona lekko na masle papryke i miete suszona).
Przepis przetlumaczony przeze mnie z tureckich przepisow mojej tesciowej.
Danie na ok 6 osob Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz