wtorek, 8 maja 2012

Chłodnik truskawkowy Justyny

Składniki

1/2 kg dojrzalych truskawek
1,5litra wody
4 łyżki cukru drobnoziarnistego
2 łyzki maki ziemniaczanej
200ml kwasnej smietany
kilka listkow miety do dekoracji
40 dag dowolnego makaronu



Przygotowanie

Makaron ugotowac na poltwardo w osolonym wrzatku.

Wode zagotowac z cukrem.

Truskawki umyc , odsaczyc najlepiej na sicie, oszypulkowac i pokroic w kostke.
1/4 truskawek odlozyc , reszte wrzucic do gotujacej sie wody z cukrem.

gotowac okolo 15 min

Po tym czasie zupe zmiksowac na gladki , jednolity krem . Dodac pokrojone w kostke truskawki.

Ponownie zagotowac . Odstawic do wystudzenia.
Po calkowitym ostygnieciu wstawic do lodowki na minimum godzine . Podawac z makaronem . Udekorowac smietana.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz