piątek, 11 maja 2012

ciasto angielskie z owocami sezonowymi

Składniki

60 dag mąki
1,5 kostki margaryny
15 dag cukru
7,5 dag drożdży
3 żółtka
płaska łyżeczka  proszku do pieczenia



Przygotowanie

Zagnieść wszystkie składniki razem.
Rozwałkować ciasto na wielkość blachy (składniki na dużą blachę) dość grubo.
Podpiec dół ok. pół godziny-na złoto, wyłożyć owoce i pianę z pozostałych 3 białek ubitych ze szklanką cukru.

Do tego ciasta pasują owoce miękkie i bezpestkowe:truskawki, porzeczki czarne- pyszne!, porzeczki z agestem, jagody.........

Ciasto angielskie zawiera i drożdże i proszek, świetnie rośnie, jest długo świeże. Pyszne jest również z farszem mięsnym, oczywiście bez cukru:)

Przepis w mojej rodzinie od lat.....nie znam źródła.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz