sobota, 26 maja 2012

Farfalle na slodko

Składniki

Proporcje moga byc rozne, salatka zawsze wychodzi pyszna. Tutaj podaje przecietne ilosci skladnikow, co by na oko mozna bylo robic:) makaron farfalle tzw. kokardki - 250g suchegoananas konserwowy - 350g czyli srednia puszkarodzynki - 3 garsciepestki slonecznika luskanego - 100gmajonez, smietana - po lyzceczosnek granulowany - lyzeczka lub 2 zabki, sol, pieprzlyzka oliwy z oliwek, do prazenia slonecznika



Przygotowanie

Do przygotowania tej pysznej salatki potrzebujemy wymienione skladniki ktore wczesniej przygotowujemy:
1. Gotujemy makaron wg wskazowek na opakowaniu do minimalnej minuty gotowania. (tzn. jesli wskazane jest gotowanie 10-15min to gotujem 10min, chodzi o to zeby nie bl za miekki)
2. Ananas odcedzamy. Jezeli mamy juz pociete kawalki, ananasa mamy z glowy. Natomiast jezeli w puszcze sa krazki, ananasa kroimy na czastki ok 2cm.

3. Rodzynki zalewamy wrzatkiem na pare minut, zeby troszke napecznialy i byly mieciutkie.
4. Slonecznik rumienimy na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Lekko solimy.

5. Smietane mieszamy z majonezem i pieprzymy, solimy.

6. Wszystkie skladniki wymieszc. Dodac czosnek. Ewentualnie przyprawiamy wg preferencji.

Danko mamy gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz