wtorek, 8 maja 2012

Pyszny i efektowny tort

Składniki

Tortownica 26 cm


Na biszkopt orzechowy:


3 jajka


6 łyżek cukru


15 dkg mielonych orzechów włoskich lub laskowych


1 łyżeczka proszku do pieczenia


 


Na  biszkopt migdałowy:


4 białka


6 łyżek cukru


15 dkg mielonych migdałów


1 łyżeczka proszku do pieczenia


Na kokosową bezę


4 białka


15 dkg cukru


15 dkg kokosu


1 łyżeczka proszku do pieczenia


 


 Krem adwokatowy


1,5 kostki masła


adwokat ok 1, 5 szklanki


 


Krem czekoladowy


2 tabliczki czekolady


pół szklanki śmietany 30 %


 


 


 


 





Przygotowanie

Tort jest pracochłonny i drogi, raczej na specjalne okazje, ale jest tak pyszny ,że goście na wszyskich kolejnych imprezach będa pytać tylko o niego

Zaczynamy od pieczenia ciast

 

Biszkopt orzechowy:

jajka ubijamy z cukerm na puszystą masę, dodajemy proszek i bardzo delikatnie orzechy, pieczemy ok 15 min w 180 st

 

biszkopt migdałowy

białka ubijamy z cukrem na sztywną masę, dodajemy proszek i migdały, pieczemy ok 15 min

 

 beza kokosowa

Ubijamy białka z cukrem na sztywną pianę, dodajemy proszek i kokos, pieczemy ok 15 min

 

Teraz ciasta studzimy i zabieramy się za robienie kremów

Adwokatowy: masło ubijamy na piane i po trochu dodajemy adwokat, ostrożnie zeby masa sie nie zważyła

 

Krem czekoladowy

śmietanę podgrzewamy, dodajemy do niej czekoladę, studzimy

 

teraz tort składamy

1. biszkopt orzechowy

2. krem adwokatowy 2/3

3. beza kokosowa

4.krem czekoladowy

5. biszkopt migdałowy

Resztą kremu smarujemy tort i ozdabiamy wg uznania Ja obłożyłam boki wafelkami, a górę posypałam kakao, cieniując lekko

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz