wtorek, 22 maja 2012

kasztanek

Składniki

biszkopt:

5 małych jaj lub 4 duże
1 szkl cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olejek cytrynowy
1 łyżeczka kurkumy
szczypta soli

wierzch:
1/2 łyżki żelatyny rozpuścić w 8 łyżkach wrzącej wody
600 ml śmietany kremówki 36%
2 czekolady "złoty kasztanek"
1 czekolada łaciata lub po połowie mlecznej i białej
starta skórka z 1/4 cytryny
1 łyżka cukru pudru



Przygotowanie

Jaja ubić na puszystą masę ze szczyptą soli, dodawać cukier kryształ zmieszany z cukrem waniliowym. Mąkę zmieszać w osobnej misce z proszkiem do pieczenia i dodawać do masy. Na koniec dodać olejek cytrynowy i kurkumę. Wylać na blaszkę o wymiarach 35 x 24 cm wyłożoną pergaminem. Piec w temp. ok 190 st C przez ok 20-30 min.

Czekoladę kasztankową rozbrobnić w malakserze lub pokorić nożem. Mocno schłodzoną śmietanę ubić, dodać wystudzoną żelatynę i podzielić na dwie części. Do jednej masy wsypać łyżkę cukru pudru i startą skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać.

Do drugiej części masy wspać rozbrobnioną czekoladę i wymieszać. Tak powstałą masę wyłożyć na biszkopt, a następnie przykryć drygą masą. Łaciatą czekoladę potrzeć lub pokroić i posypać wierzch ciasta. Przed podaniem schłodzić.


Ciasto można równie dobrze upiec w mniejszej blaszce, wtedy będzie wyższe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz