środa, 30 maja 2012

Kokosowiec - ananasowiec

Składniki

Składniki na biszkopta ;


4 jaja


6 łyżek mąki


6 łyżek cukru


5 łyżek wody


1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


 


Składniki na kokos ;


20 dkg cukru pudru (może być też zwykły )


20 dkg wiórków kokosowych


5 białek


 


Składniki na masę ;


5 żółtek


1 puszka ananasów


2 łyżki cukru


200 g masła


2 budynie śmietankowe





Przygotowanie

Biszkopt ;

Ubić sztywna pianę z białek , dodawać po trochu cukru , wody i żółtek ciągle ubijając , na koniec dodać mąke z proszkiem i wymieszać delikatnie łyżka . Piec przez około 20 - 30 minut w temp. 180 stopni .

 

Kokos ;

Ubić sztywną pianę z białek , dodawać po trochu cukru ciągle ubjając , nastepnie dodać wiórki i wymieszać delikatnie łyżką . Piec około 40 minut  w 180 stopniach .

 

Oba ciasta piec na tej samej blaszce .

 

Masa ;

Sok z ananasów (ten który zostaje po wyjęciu owoców z puszki ) dopełnić wodą tak aby uzyskać pól litra soku . 3/4 soku zagotować z cukrem w reszcie rozpuścić budynie i żółtka , dolać do gotującego się soku i mieszać na małym ogniu aż zgęstnieje . Zdjąć z ognia i ostudzić . Masło utzreć na pulchną mase i dodawać po trochu ostudzoną mase ,ucierać na głodką mase .

 

Ananasy kroimy w kostkę układamy na biszkopcie , zalewamy równomiernie masą i przykrywamy kokosem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz