poniedziałek, 7 maja 2012

Zimne sosy czosnkowe

Składniki

SOS BALSAMICZNY
100 ml oliwy z oliwek
2 łyzki octu balsamicznego
duży ząbek czosnku
łyżka posiekanej świeżej bazylii
łyżeczka świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
mała szalotka
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli

SOS JOGURTOWY
100 ml jogurtu naturalnego kremowego
łyzka majonezu
duzy ząbek czosnku
pół łyżeczki białego pieprzu
łyzka posiekanego koperku
pół łyżeczki soli
łyżeczka soku z cytryny
pół łyżeczki cukru

SOS MAJONEZOWY
100 ml gęstego majonezu, najlepiej "DEKORACYJNEGO"
50 ml półwytrawnego, białego wina
3 ząbki czosnku
pół szklanki owoców z puszki (np. koktajlu owocowego)
pół łyżeczki czarnego pieprzu
2 łyżki zalewy z owoców
sól do smaku





Przygotowanie

SOS BALSAMICZNY
Zmiażdżyc czosnek.
Obrac i bardzo drobno posiekac szalotkę.
Wymieszac wszystkie skłądniki.
Przyprawic,dosolic do smaku.
Posypac bazylią.

SOS JOGURTOWY
Zmiażdżyc czosnek.
Wycisnąc sok z cytryny.
Wymieszac wszystkie skłądniki.
Posypac koperkiem.

SOS MAJONEZOWY
Zmiażdżyc czosnek.
Owoce odsaczyc z zalewy.
Wymieszac bardzo dokładnie majonez z winem i sokiem z owoców.
Dodac czosnek i pieprz.
Dodac owoce, wymieszac.
Ewentualnie dosolic.

JAK PODAWAC
Sosy sa wyśmienite do zimnych lub grilowanych mięs, surowych i grilowanych warzyw oraz do pieczywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz