Składniki
1 kg jablek
5 dkg swiezego imbiru
3 cytryny
125 g rodzynek
1 kg zelujacego cukru 1:1
Przygotowanie
Jablka obrac,pokroic na cwiartki, wykroic gniazda nasienne.
Cwiartki jablek pokroic na male kawalki.
Imbir obrac i drobno posiekac.
Wycisnac sok z cytryn.
Rodzynki namoczyc do wody,odsaczyc na sicie, wlozyc do rondla razem z cukrem zelujacym, posiekanym imbirem, sokiem z cytryny i kawalkami jablek.
Stale mieszajac doprowadzic do wrzenia, gotowac na silnym ogniu 4 minuty.
Goraca konfitura napelnic sloiczki, postawic do wystygniecia obracajac dnem do gory.
Przed smazeniem mozna dodac kawalek cynamonu ale przed wkladaniem do sloikow cynamon wyrzucic by konfitura nie zciemniala.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz