czwartek, 17 maja 2012

Muffinki jabłkowo- cynamonowe -też z niespodzianką

Składniki

Jeśli robimy muffinki z budyniem zmniejszamy porcje o ok.1/4!!!

składniki "suche":
2 szklanki mąki3/4 szklanki cukru3 łyżeczki proszku do pieczeniaopakowanie budyniu waniliowego (bez cukru)2 łyżki cynamonuskładniki "mokre":
2 jajaszklanka (250 g) jogurtu jabłkowego / ew. naturalnego ( ja kupuję ten do picia z Mlekovity jabłkowo - miętowy w Biedronce)3 łyżki śmietany kwaśnej1/3 szklanki stopionego masła lub ew. olejuponadto:
4 jabłkaopakowanie budyniu waniliowego (może być z cukrem)500 - 600 ml mleka
  




Przygotowanie

Włączyć piekarnik, aby się w między czasie nagrzewał.

UWAGA!!!
Te muffinki są pyszne zarówno bez dodatku budyniu, jak i z nim. Jeśli jednak planujemy dodać budyń, to aby zapobiec zmarnowaniu się ciasta trzeba o ok. 1/4 zmniejszyć ilość składników!!!

Składniki suche wymieszać ze sobą.
Tak samo postąpić z mokrymi.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę ( nie musi być drobna).

Ugotować budyń wg przepisu na opakowaniu ( ja daję więcej mleka, wg mnie wtedy muffinki są najlepsze) i lekko przestudzić ( nie musi być ostudzony ).

Do składników "suchych" wlać "mokre" i przemieszać.
Dodać pokrojone jabłka i zamieszać jeszcze raz.

Do otworów w formie muffinkowej, wyłożonych koszyczkami bądź wysmarowanych tłuszczem), nakładać najpierw po ok. 2 cm ciasta.

Następnie nakładać budyń.

Przykryć pozostałym ciastem.

Piec do zrumienienia ok. 25min.

Smacznego!

Muffinki są naprawdę pyszne zarówno w wersji z niespodzianką, jak i bez.
Ambitnym polecam położenie jeszcze na górę kruszonki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz