środa, 2 maja 2012

Zapiekanka z ryby i ziemniaków

Składniki

4 duże ziemniaki (najlepsze takie na puree)
kubeczek jogurtu naturalnego
masło - prawdziwe, broń Boże margaryna!!
2 wędzone dorsze, średnie
2 średnie cebulki perłowe
ewentualnie - wiórki ostrego żółtego sera
sól
pieprz
ziele angielskie
gałka muszkatałowa
rozmaryn
czosnek

***********
czas: 60 minut
porcje: 4-6
koszt: niedrogo
kalorie: mało

Przepis nadesłany przez:
niunia




Przygotowanie

Danie to proste, smaczne i ŁATWE. Gdy dochodzi w piekarniku spokojnie można sięgnąć po książkę lub wejść na mniammniam.pl:-)

**************
Ziemniaki ugotować w mundurkach. W tzw .międzyczasie rozprawić się z rybami -usunąć skórę, ości, rozdzielić na płatki.
Jedną cebulę drobno posiekać w kosteczkę, drugą pokroić w cienkie krążki.
Przyrumienić na masełku wpierw cebulę w kostkach, potem w krążkach, odpowiednio doprawiając (np. rozmarynem- ryby wolą rozmaryn od pąsowych róż).
Ugotowane ziemniaki obrać ze skórki (uważając by się nie poparzyć i tym samym nie psując sobie humoru), i gdy przestygną ugnieść je z 3/4 kubeczka jogurtu i przyprawami (dużo pieprzu!), szczypiorkiem i zmiażdżonym czosnkiem.
Naczynie żaroodporne (najlepiej w kształcie garnka) smarujemy masłem. Na spód kładziemy połowę ziemniaków, posypujemy połową posiekanej cebulki; na to kładziemy całą rybę, potem znów przyrumienioną cebulkę w kosteczkach i resztę ziemniaków. Wszystko uklepujemy.
Na wierzch kładziemy krążki cebuli i ewentualnie dwa, trzy wiórki masła lub też wiórki sera.
Pieczemy w piekarniku w 180 st. 30-45 min. Podajemy z czym chcemy - wybornie pasują ogórki małosolne.
A jak ktoś lubi to i gęsty, pikantny sos pomidorowy nie będzie zły.

Przepis nadesłany przez:
niunia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz