środa, 23 maja 2012

Żyletka

Składniki

4 kg drobnych ogórków
8 łyżek soli
3 łyżki papryki ostrej w proszku

zalewa:
1,4 kg cukru
3 szkl octu
14 łyżek oleju
10 dużych ząbków czosnku



Przygotowanie

Ogórki  łupach dokładnie umyc i pokroic w plasterki,
zasypac solą i odstawic na 6 godz.
Odcedzic na sicie, przełożyc do garnka i posypac papryką.

Składniki zalewy zagotowac, dodając na koniec czosnek przeciśnięty przez praskę
i gorącą zalac przygotowane ogórki.
Sałatkę w takiej postaci pozostawiamy do następnego dnia.
Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 10 min, po tym czasie wyjmujemy, przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy do wystygniecia.



Sałatka jest ostra ale smaczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz