wtorek, 8 maja 2012

Krupnik 2

Składniki


250 ml miodu lipowego lub wielokwiatowego (1 szkl);
1/2 l. spirytusu;
1/2 laski wanilii;
wiórki z ok. 1/4 gałki muszkatołowej;
3-4 cm cynamonu;
2 goździki;
1 ziarno ziela angielskiego;
szczypta imbiru;
wysuszona skórka z 1/4 pomarańczy, bez albedo;
250 ml wody.







Przygotowanie

Wanilie posiekać, goździki i ziele rozgnieść. Miód lekko rozgrzać i dodać gorącą wodę, rozpuścić, dodać przyprawy i gotować kilka minut na małym ogniu, odstawić na 30 min. Przecedzić, ponownie zagotować, wlać do ogrzanego dzbanka, dodać spirytus i szybko zamieszać. Podawać od razu w czarkach lub filiżankach do kawy. Można też pozostawić nalewkę z przyprawami, w gąsiorku, na 3-4 tygodnie, potem zlać i sklarować.

 

Uwagi -Wspaniała jest czarna kawa z bitą śmietaną wzmocniona kieliszkiem krupniku.



Przepis nie jest mojego autorstwa, od lat mam go w swoich zbiorach przepisów na nalewki, nie pamiętam skąd pochodzi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz