wtorek, 8 maja 2012

tort orzechowy 2

Składniki

BISZKOPT
5 jaj
20 dag cukru
1 lyzeczka proszku do pieczenia
8 dag maki ziemniaczanej
8 dag maki zwyklej
1 lyzka octu
ORZECHOWY
5 bialek
20 dag cukru
25 dag orzechow drobno posiekanych
1 lyzka miodu plynnego
olejek migdalowy tylko na lekki zapach
MASA
5 jaj
10 lyzek cukru
25 dag masla
czekolada i kawa           



Przygotowanie

BISZKOPT
Bialka ubic na sztywno,dodawac stopniowo zoltka i cukier dalej ubijac Make wymieszac z proszkiem ,przesiac do ciasta, dodac ocet i delikatnie ale dokladnie wymieszac.Upiec biszkopt, jak przestygnie przekroic.

ORZECHOWY
Dobrze ubic same bialka.Do ubitych bialek dodajemy stopniowo cukier,ubijamy dalej do konsystencji gestej smietany.Dodajemy porcjami orzechy,miod,olejek - mieszamy oczywiscie delikatnie ale dokladnie.Upiec temp - 150 st
/termoobieg/ czas -okolo 30 min

MASA
5 calych jaj ubic z cukrem na parze / 20 min / Odstawic do ostygniecia. Maslo utrzec na pulchna mase i dodawac powoli mase z ubitych jajeki ucieramy dalej.Pod koniec ucierania mozna dodac 50g spirytusu. Mase dzielimy na dwie czesci Do jednej dajemy posiekana czekolade ,do drugiej mocnej kawy/wedlug uznania/

Biszkopt - masa kawowa - placek orzechowy - masa z czekolada -biszkopt Udekorowac

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz