sobota, 19 maja 2012

Jabłka marynowane do mięs

Składniki

Jabłka - ilość w/g uznania...:)))
Najważniejsze, żeby użyć odpowiedniej odmiany jabłek - jabłka trudno rozgotowujące się np. kosztele.

Zalewa:

1 l wody
35-40 dag cukru
pół łyżeczki soli
pełna ("czubata") łyżeczka kwasku cytrynowego lub 3 łyżki octu 10%

Przyprawy na 1 słoik 0,5 l.:
1 gożdzik
2 ziarenka pieprzu czarnego
2 ziarenka ziela angielskiego



Przygotowanie


Jędrne, zdrowe jabłka umyć, pokroić w ćwiartki , usunąć gniazda nasienne.
Nie obierać - jabłka powinny być ze skórką.
Jeżeli mamy pewność, że jabłka są zdrowe, to do każdego słoika możemy dać jedno całe jabłko w całości. Jest dosnonałą dekoracją półmiska z mięsem.
Jabłka poukładać w słoikach, dodać przyprawy.

Z podanych proporcji ugotować zalewę i zalać nią owoce.
Słoiki szczelnie zakręcić i pasteryzować w temp.od 85 -90 C przez ok 20-25min.
Mówiąc jaśniej należy podtrzymywać wysoką temperaturę ale woda nie powinna się gotować. Robimy to pod przykryciem.

Tak przyrządzone jabłka w słodkiej marynacie są doskonałym dodatkiem do różnych przekąsek mięsnych . Świetnie komponują się z gorącymi potrawami z drobiu. W czasie pieczenia mięsa z drobiu możemy podlać mięso kilkoma łyżkami takiej marynaty.Podniesie to jego smak a słodka marynata pomoże nam uzyskać śliczną złotą skórkę.

Oczywiście jest to propozycja dla amatorów słodko-kwaśnych klimatów ...:))
Warto jednak spróbowac, bo może się okazać, że lubimy tylko nie wiemy...:)))

Zachęcam do wypróbowania i zyczę smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz