czwartek, 24 maja 2012

Zapiekanka ze szpinakiem

Składniki


1 szklanka ryżu
1 szklanka mleka + woda do uzupelniania
20 dag żółtego sera




2 ugotowane na twardo jajka




opakowanie mrożonego szpinaku
1 pomidor, pokrojony i obrany




1 marchew
keczup i majonez
sól pieprz
kurkuma
kostka rosołowa
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
1 cebula





Przygotowanie

Opłukany ryż wsypujemy na patelnię z łyżką roztopionego masła. Smażymy, aż się zeszkli i zalewamy mlekiem, dodajemy kostkę rosołową i kurkumę. Gotujemy do miękkości pod przykryciem. Od czasu do czasu należy mieszać ryż i uzupełniać wodą, aby się nie przypalił. Do tak przygotowanego ryżu wkroić obranego pomidora, startą marchew i połowę startego sera i podsmażoną cebulę, pokrojoną w kostkę.   
Szpinak dusimy w garnku z łyżką masła i ząbkiem roztartego czosnku. Do gotowego szpinaku dodajemy pokrojone w kostkę jajka. Przyprawiamy łyżką keczupu i majonezu, solimy i dodajemy pieprz.
W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy na przemian warstwy ryżu i szpinaku. Całość posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku 


Jest to zmodyfikowany nieco przepis z gazety "Przyślij przepis", który mi bardzo zasmakował, więc postanowiłam się z Wami nim podzielić. Autorce przepisu dziękuję za inspiracje. Nie lubię szpinaku, ale ta potrawa przypadła mi do gustu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz