wtorek, 22 maja 2012

szynka mielona w cieście

Składniki

800 gram szynki


3 jajka


300 ml śmietany


2 cebule


2 ząbki czosnku


papryka


pół szklanki oliwek


sól, pieprz, papryka słodka, chili, delikat do mięs i innych potraw


 


Na ciasto:


 250 gram mąki


jajko


100 gram masła


 


dodatkowo: żółtko





Przygotowanie

Ugnieść ciasto i schować je na pół godziny do lodówki. Szynkę zmielić. Cebulę i czosnek posiekać, przesmazyć na patelni. Paprykę i oliwki drobno pokroić. Wymieszać mieso z warzywami, przyrumieniona cebulą, z czosnkiem, śmietaną, jajkami, doprawić.

Formę prostokątną, lub naczynie żaroodporne, wyłożyć rozwałkowanym ciastem (2/3) na dnie i po bokach, na ciasto nałożyć masę miesna, przykryć resztą ciasta. Na wierzch rozsmarować żółtko. Ponakłuwac ciato. Zapiekać około godziny w temperaturze 180 stopni, bez przykrycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz