sobota, 5 maja 2012

Pierogi rybne

Składniki

Ciasto:
35 dag mąki,
1 jajko,
0,15 l wody;
Farsz: 35 dag filetów z ryby,
15 dag włoszczyzny,
10 dag cebuli,
5,5 dag boczku wędzonego,
1 jajko,
9 dag tłuszczu,
2 dag bułki tartej,
sól,
natka pietruszki



Przygotowanie

Filety ugotować w wywarze z włoszczyzny. Ugotowane filety zemleć razem z lekko zrumienioną na boczku cebulą. Do zmielonej masy dodać żółtko, sól, drobno posiekaną natkę pietruszki. Masę dokładnie wymieszać, dodać ubitą pianę z białek i znów całość lekko wymieszać. Przygotować ciasto, rozwałkować, pokroić na kwadraty lub wycinać kółka, nakładać farsz, zlepiać, gotować we wrzącej, osolonej wodzie. Podawać polane tłuszczem zmieszanym ze zrumienioną bułką tartą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz