Składniki
Składniki:
mięso mielone wieprzowe około 1/2 kg (łopatka)
jajko
bułka czerstwa
bułka tarta
cebulka
przyprawy :sól pieprz
woda około 2 szkl.
koperek
1/2 marchewki
śmietana
kostka rosołowa
liść laurowy
ziele angielskie
Przygotowanie
WYKONANIE:
Do mięsa mielonego dodajemy jako,bułkę wcześniej namoczoną w wodzie lub mleku,przyprawy .Jeżeli jest za rzadkie dodajem bułkę tartą.
Gotujemy wodę z kostką rosołową,lisciem laurowym,zielem angielskim ,solą ,pieprzem,marchewką startą na tarce jarzynowej na grubych oczkach.Z mięsa formujemy pulpeciki i wrzucamy na wrzątek.Dodajemy koperek drobno pokrojony.Gotujemy około 15 min.na wolnym ogniu,po czym zaprawiamy maką i śmietaną doprawiamy do smaku.
Zamiast koperku mozna użyć koncentratu pomidorowego,wówczas będziemy mieli klopsiki w sosie pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz