piątek, 25 maja 2012

Gzik (wielkopolski twarożek)

Składniki


200g sera białego śmietankowego lub tłustego
około 100g śmietanki 18% (słodkiej z kubeczka z lodówki, jak potrząśniemy musi chlupać :) )
koperek lub szczypiorek
sól i świeżo zmielony pieprz




Przygotowanie

Miksujemy wszystkie składniki na puch.(Pra-Babka ucierała ręcznie pałką w makutrze)

Można używać do kanapeczek jest puszysty i pyszny.

Podajemy też do ziemniaków młodziutkich czy z mundurków.
To danie jest zwane Pyry z Gzikiem.


Wiele przepisów widziałam w interecie ale prawdziwy wielkopolski gzik jest na słodkiej śmietance nie na śmietanie !!!

Smak tej potrawy właśnie polega na słodyczy :) zasmakuje też tym co nie lubią kwaśnego twarogu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz